Ce trebuie să știm despre noul coronavirus (COVID-19)

coronavirus  -COVID19

Suntem in plină pandemie de coronavirus. În România au fost deja confirmate 139 de cazuri și se așteaptă o creștere a acestora în următoarea perioadă. Ce pot face persoanele cu dizabilități, și nu numai, în această situație? Informați-va din surse oficiale! (OMS,MS)

Ce este Covid-19?

Covid-19 este o boală cauzată de un nou tip de coronavirus. Aceasta a fost identificată pentru prima dată în orașul Wuhan din China în decembrie 2019.

Cum se poate transmite Covid-19?

Cand o persoană diagnosticată cu infectia COVID-19 tușeste sau strănută împraștie picaturi de lichid infectat. Majoritatea acestor picaturi se depun pe suprafețele si obiectele din jur. Oamenii care ating aceste suprafețe contaminate, iar apoi duc la mâna la gură, nas sau ochi, se pot infecta la rândul lor. De asemenea, o persoană care se află la o distanța de un metru de o alta persoana infectata se poate îmbolnavi ușor, deoarece virusul se transmite pe cale aeriana.

Dovezile curente sugerează că noul coronavirus poate rămâne pe suprafețe din diferite materiale câteva ore și chiar zile. De aceea este recomandată ca măsură de precauție evitarea atingerii acelor suprafețe care vin în contact cu un număr mare de persoane.

Perioada de incubație (timpul dintre expunerea la virus și momentul de debut al simptomelor) pentru infecția COVID-19 este estimată ca fiind între doua și 14 zile.

 

Care sunt simptomele Covid-19?

Virusul poate provoca simptome asemanătoare gripei, precum: febra, tuse, respirație dificilă, dureri musculare, oboseală. Cazurile mai grave dezvoltă pneumonie severa, sindrom de detresa respiratorie acuta, sepsis și șoc septic, situații care pot duce la deces.

Conform Organizației Mondiale a Sănatății, în lume, până în acest moment s-au înregistrat 5720 de decese.

 

Cum se tratează?

Nu există tratament specific antiviral la ora actuală. Tratamentul este simptomatic și dacă este cazul, suportiv al complicațiilor.

Peste 11 echipe științifice din toată lumea lucrează acum la dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

Mai multe medicamente folosite deja în alte boli sunt astăzi studiate pentru a se confirma dacă sunt utile pentru tratamentul COVID-19.

Cum putem preveni infectarea?

Dacă aveți hipertensiune arterială (HTA), diabet, boli de inimă, boală pulmonara obstructive cronica (BPOC), boală renala cronică, cancere sau o afecțiune autoimună și faceți tratament cu imunosupresoare, stați în casă!

Dacă este posibil amânați programările la medic și rugați un membru al familiei/un prieten sau un vecin să vă facă cumparăturile!

Chiar dacă nu faceți parte din grupurile de risc, evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane.

Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.

Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți.
Este recomandat, inclusiv în privința persoanelor cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.

Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.
În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.

Evitați folosirea mijloacelor de transport în comun.

Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.
Transmiterea virușilor se realizată într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.

Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.
Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.

NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.
NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.

Puteți obține detalii despre coronavirus dacă sunați la 0800.800.358 , care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.

Dacă locuiți singur sau cu o altă persoană cu imunitate scazută și aveți nevoie să vă cumpere cineva alimente sau medicamente, puteți comanda online sau puteți apela la voluntari ce ajută persoanele vulnerabile în această perioadă. Mai jos găsiți două astfel de anunțuri.

https://www.facebook.com/ascb.ro/photos/a.203401756360175/3195566303810357/?type=3


 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3042881582430299&set=a.149338441784642&type=3

Dacă aveți nevoie de suport psihologic apelați primul hub anti-depresie din România, în contextul răspândirii infecției cu Coronavirus COVID-19. Numărul 0374.456.420 poate fi apelat gratuit, 24/7, de către persoanele care se confruntă cu anxietate și atacuri de panică.

Recomandarile noastre

Folosiți această perioadă de autoizolare ca pe o pauză de la tumultul cotidian, o pauza in care puteți comunica cu membrii familiei, puteți descoperi puterea rugăciunii în familie, puteți citi, învăța o limbă străină, descoperi noi abilități sau dezvolta pe cele deja existente.

Aveți grijă de voi!