Cancerul de col uterin


Cancerul de col uterin este boala care provoacă un număr foarte mare de decese, fiind principala cauză de mortalitate în rândul femeilor cu vârste între 20 şi 45 de ani. Ca oricare alt tip de cancer, această boală debutează asimptomatic. De cele mai multe ori, cancerul de col uterin este diagnosticat tardiv, stadiu în care posibilităţile terapeutice sunt limitate.
Medicii spun că simptomele cancerului de col uterin apar la aproximativ 5 ani de la contaminarea cu Human Papiloma Virus (HPV). Medicul ginecolog Alin Lazea, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, explică care sunt simptomele cancerului de col uterin. „Ca toate cancerele, simptomele apar foarte târziu şi, din această cauză, boala este diagnosticată în stadii avansate. Simptomele apar cam la 5 ani de la contaminare cu virusul HPV. Apar mici sângerări care nu îşi au rostul în urma unui contact sexual sau chiar spontan. Ulterior, apar răni pe col, iar sângerările sunt dureroase. Mai târziu apar şi deformări ale colului. De asemenea, pot apărea şi dureri la contactul sexual. Aceste simptome apar în stadii mai precoce. În stadiile mai avansate, simptomele pot fi: scăderea apetitului, anemie, oboseală fizică, pacienta începe să piardă în greutate“, spune medicul Alin Lazea.
De aceea, medicii recomandă femeilor să se prezinte la medic anual, pentru efectuarea testului Babeş Papanicolau, care poate indica dacă ceva nu este în regulă. Acest test va putea fi efectuat şi în cadrul Programului de Screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin în România, ce se va desfăşura în perioada 2012 – 2017.