Telefonul copilului 116.111


Apelând numărul 116.111, numărul unic european de asistență pentru copii, oricine poate semnala orice lucru grav care se petrece cu un copil și în același timp, orice familie poate solicita informații și sprijin în situația în care ajunge la limita subzistenței.
Telefonul Copilului 116.111 a devenit funcțional la nivelul întregii țări începând cu data de 1 octombrie 2008, România fiind a treia țară din Uniunea Europeană care a pus la dispoziția copiilor acest număr unic.
Serviciile oferite în prezent de Telefonul Copilului 116.111 sunt următoarele: informare și consiliere cu privire la promovarea şi respectarea drepturilor copiilor; îndrumare către instituţiile în măsură să acorde asistenţa necesară; urmărirea modului de soluţionare a cazurilor; monitorizarea respectării drepturilor copilului în urma cazurilor înregistrate şi informarea instituţiilor abilitate cu privire la problemele întâmpinate de copii.
  Apelarea numarului 116111 este posibila in reteaua Romtelecom, de pe telefoanele fixe de acasa sau de la cele publice, pentru cele din urma nefiind nevoie de cartela. Programul consilierilor este de la ora 8:00 la ora 20:00.
Cei care raspund la telefon sunt specialisti in drepturile copilului, asistenti sociali si psihologi. Ei stau la dispozitie cu informatii si ofera consiliere in problema pentru care ai sunat. Pe langa activitatea proprie de consiliere si asistenta, Asociatia Telefonul Copilului pune laolalta institutiile care activeaza in domeniul drepturilor copilului: Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Inspectoratul Scolar, Politia Romana, Biserica Ortodoxa Romana, Agentia Nationala Antidrog, Oficiul Roman pentru Adoptii, Consiliul Copiilor "Spune!", si alte fundatii si organizatii.
Specialistii care iti raspund la Telefonul Copilului, lucreaza in colaborare cu aceste institutii pentru a gasi cele mai potrivite cai de a rezolva problema particulara pentru care ai sunat.
Specialistii care raspund nu fac publica problema ta, deci respecta dreptul la confidentialitate. Apelurile nu sunt inregistrate, deci numai tu si consilierul tau aveti cunostinta despre ce ati discutat. Sunand la Telefonul Copilului nu esti obligat sa-ti dai numele, deci apelurile sunt anonime.
Asistentii sociali vor demara o ancheta si vor pune in functiune mecanismele legale ce urmaresc rezolvarea problemei tale numai cu acordul tau. In acest caz este nevoie sa le comunici datele tale personale. Daca suni pentru a ajuta o alta persoana, aceasta va trebui la randul ei sa sune si sa-si dea acordul pentru interventie. 
Poti suna la Telefonul Copilului de oriunde din tara de pe un telefon fix din reteaua Romtelecom. Apelul este GRATUIT. Daca suni de la un telefon public NU AI NEVOIE DE CARTELA.