Primul ajutor in caz de inec

 

Încă este vară, mercurul din termometre indică multe grade Celsius, iar piscinele şi locurile tradiţionale de scăldat sunt destinaţia preferată a tuturor. Din păcate, aceste locaţii pot ascunde foarte multe capcane, care pot duce la înec.De cele mai multe ori, a şti cum să reacţionezi într-o astfel de situaţie, este echivalent cu salvarea vieţii celui care se află în pericol.

Medicii din sistemul medical de urgenţă  ne recomandă ca în momentul în care o persoană se zbate între viaţă şi moarte în apă, este bine să îi lăsăm pe cei care ştiu foarte bine să înoate să aducă victima la mal, pentru a evita o tragedie. După ce victima este adusă la mal, primul lucru care trebuie făcut este să se apeleze numărul unic de urgenţă 112, pentru ca un echipaj medical specializat să vină la faţa locului.
Totuşi, până în momentul în care soseşte echipajul medical, pot fi puse în aplicare câteva procedee de prim ajutor, care pot salva viaţa celui înecat. Iată ce recomandă medicii: „De preferat e ca regiunea cefalică (n.r. – capul) să nu fie mişcată, mai ales dacă victima a suferit un traumatism cranian şi de coloană cervicală, pentru a nu agrava leziunile. Apoi se verifică dacă persoana este conştientă şi dacă reacţionează la stimuli. Mai exact, se întreabă câteva date, cum ar fi ce s-a întamplat, unde este, cum o cheamă. Dacă nu, o ciupim pentru a-i produce unele reflexe. În cazul în care nu reacţionează, se strigă după ajutor. După care, se verifică dacă există respiraţia, aplicând metoda PAS (privim – ascultăm – simţim).
Se apropie obrazul de faţa pacientului, având privirea orientată spre torace şi, în timp ce privim mişcarea toracelui, simţim suflul aerului expirat şi ascultăm zgomotul produs de trecerea aerului prin calea aeriană.Dacă respiraţia nu există, se aplică procedeul de resuscitare. Se aplică o serie de 30 de compresiuni toracice. Se aşează ambele mâini unite pe mijlocul toracelui, pe linia ce uneşte cele două mameloane. Trebuie să apăsam între 4 şi 5 centimetri pentru a fi eficiente. Frecvenţa compresiunilor este de 100 pe minut, deci aproximativ două pe secundă. Seria este urmată de două insuflaţii gură la gură sau gură la nas. Se trage aer puternic în piept şi se expiră până când se umflă cutia toracică a victimei. Continuăm apoi cu o nouă serie de compresiuni, şi iar cu respiraţia gură la gură. Conform protocolului medical, acest ciclu trebuie să continue până când persoana îşi revine, până la epuizare sau până la sosirea unui echipaj medical specializat“, explică medicul Laurenţiu Albiş, director medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea.

Medicii mai spun că efectuarea acestor  tehnici este extrem de importantă până la sosirea unui echipaj specializat, deoarece la aproximativ 10 minute de la intervenirea stopului cardio-respirator, şansele de revenire scad considerabil pentru că apare moartea cerebrală, activitatea creierului încetând.