Romania – Tineri pe picioare

   ,,Romania- Tineri pe picioare’’ este unul dintre proiectele AUCI (Asociatia Universitara pentru Cooperare Internationala), Roma-Italia, in colaborare cu  Fundatia Solidaritate si Speranta ,Iasi- Rmania.  
  Proiectul „România – Tineri pe picioare” are un caracter socio-sanitar şi îşi propune să contribuie la asigurarea unei asistenţe sanitare adecvate, pentru soluţionarea numeroaselor probleme, privitoare la numărul mare de persoane tinere din România, care au suferit amputarea unuia sau mai multor membre, şi adesea lăsaţi la voia unui destin de marginalizare şi sărăcie. Astfel proiectul ajută, în mod gratuit, la procurarea de proteze de inalta calitate pentru tineri români care au unul sau mai multe membre amputate și care provin din medii sociale defavorizate.
Protezele sunt lucrate la Centrul de proteze INAIL – Vigorso di Budrio (Bologna), filiala Roma, Italia.
  Proiectul și-a început activitatea în anul 2005, iar de atunci până în prezent au beneficiat de serviciile acestui program 93 de tineri români şi au fost furnizate 105 proteze.
Inițiatorul și coordonatorul principal al proiectului este medicul italian Dr. LIBERATORI Massimo, Departamentul Ştiinţe Chirurgicale, Facultatea de Medicină şi Chirurgie, Universitatea Catolică „Sacro Cuore”, seful sectiei de hemodializă de la Policlinico „A. Gemelli”, din Roma.
De asemenea, proiectul își propune o implicare reală în reintegrarea în muncă a persoanei cu proteză, beneficiară a proiectului, prin colaborarea cu firme italiene. Astfel, se doreşte implicarea unui număr cât mai mare de întreprinzători (în special firme italiene care au investiţii în România), care să ofere locuri de muncă persoanelor dizabile, beneficiare ale acestui proiect.

Obiectivele proiectului:
Obiectiv general
Îmbunatatirea conditiilor de viata ale persoanelor cu handicap din România, promovând dreptul persoanei la integritate fizica.
Obiective specifice
Rezolvarea situatiei fizice a persoanei cu amputatii, prin procurarea de proteze de calitate.
Îmbunatatirea conditiilor de sanatate psihologica ale persoanelor cu handicap.
Promovarea reintegrarii sociale si in campul muncii, cu beneficii de  lunga durata.

BENEFICIARI

Beneficiarii sunt persoanele dizabile, cu vârste întru 20 si 40 ani, dezavantajati din punctul de vedere social si economic, care, urmare unui eveniment traumatic au suferit amputarea unuia sau a mai multor membre. Aplicarea protezei permite pacienților o schimbare remarcabilă privind calitatea vieții. Pacienții sunt asistati din punct de vedere economic (procurare proteză,  transport, cazare și tratament) de către AUCI și FSS, impreuna cu Centru de proteze INAIL, Fundația Enel Cuore, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, OSSUR și OTTO BOCK Italia (producători componente proteze).
Cazarea la Roma este prevazută la Reședința de Ospitalitate Privată a Universității Catolice “SacroCuore”.

Coordonatorii proiectului:

Dr. Massimo LIBERATORI
Departamentul Ştiinţe Chirurgicale, Facultatea de Medicină şi Chirurgie, Universitatea Catolică ”Sacro Cuore”, Roma
maxiauci@gmail.com
Dr. Franco Loreto MELE
Departamentul membre inferioare, Centru de proteze INAIL, Vigoroso di Budrio, Filiala de Roma
fr.mele@inail.com
Dr. Ilie URSACHI
Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Roma
Parohia ”Zămislirea Maicii Domnului”, Roma 9 – La Rustica
ursachi_ilie@yahoo.com

Colaboratorii proiectului:

Cristian ARNAUTU (Ploiesti)
E-mail: arnauti.cristian553@gmail.com
Tel: (+4) 0760994036
Gheorghe ANDREICA (Focsani)
E-mail: ghita_dragonu@yahoo.com
Tel: (+4) 0769138950
Petrica ROSU (Focsani)
E-mail: petrica_rosu77@yahoo.com
Tel: (+4) 0755213380
Circiu Cristinel (Suceava)
E-mail: circiucristinel@yahoo.com
Tel: 0745765868 
Mai  multe detalii  puteti  afla contactand coordonatorii sau colaboratorii acestui proiect.