Depresia de sarbatori

Pe parcursul anului oamenii se refugiaza  in tot felul de activitati: lucreaza, ies cu prietenii, se duc la cumparaturi, la un film, socializaza pe net sau se uita la televizor si nu le pasa pentru ca este o seara ca oricare alta. 
Sarbatorile de iarna aduc in aer emotia celebrarii care e palpabila, si atat de multa fericire te izbeste si te face sa-ti asumi singuratatea, neimplinirile, esecurile, sentimentul de inadecvare sociala si nu le mai poti nega, nu mai ai unde sa fugi.    

Psihologii spun ca pe cei mai multi oameni ii apuca depresia cand se gandesc ca a mai trecut un an fara mari realizari. Alti specialisti considera ca lipsa luminii naturale reduce nivelul endorfinelor din creier si, prin urmare, apare depresia.

Multi oameni nici măcar nu-şi dau seama că sunt deprimaţi şi habar nu au de ce se confruntă cu dureri de cap, insomnii, de ce simt nevoia să mănânce sau să bea prea mult.

Singuratatea de sarbatori si lipsa unui partener de cuplu este de obicei cea mai frecventa cauza a instalarii depresiei de Sarbatori. Din nefericire , este o adevarata provocare sa previi aparitia depresiei in aceasta problema atunci cand esti apasat de zeci de ganduri si sentimente de tristete. Totusi, cu putina vointa si ajutor, vei reusi sa treci peste aceasta perioada dificila.

Ceilalti se duc sa faca cumparaturi de Craciun, fac sarbatorile cu perechile lor, cu familiile lor si atunci e mult mai probabil sa te trezesti singur. Chiar si in grup, tot percep sentimentul de inadecvare pentru ca pot ajunge sa perceapa singuratatea impreuna cu ceilalti amici.
Constientizarea propriei nefericiri  duce, de fapt, la depresie. Depresia este o emotie a renuntarii si, in loc sa lupti te retragi si mai mult in tine, te inchizi si mai mult in tine, te simti si mai nefericit, trist. Adica interactionezi din ce in ce mai putin si cu cat interactionezi mai putin, cu atat ti se pare ca esti mai izolat; cu cat te simti mai izolat, cu atat ti-e mai greu sa interactionezi. Este un cerc vicios.
O alta sursa a depresiei in preajma sarbatorilor vine din valorizare sau, mai degraba, din lipsa valorizarii.
Sfaturile psihoterapeutilor:

1. Nu uita: Craciunul este o sarbatoare a daruirii! Cel mai important sfat in plan comportamental este sa nu uiti ca sarbatoarea Craciunului – indiferent daca suntem sau nu religiosi –  este in primul rand o sarbatoare a daruirii. Asadar, oricat de trist/a si de deprimat/a ai fi, trebuie sa gasesti in tine capacitatea de a ajuta pe cineva care are mai multa nevoie decat tine. Acest lucru iti poate da un mare sentiment de implinire .
Asadar, in loc sa te hranesti din propria nefericire, mai bine  gandeste-te ca alti oameni sunt in situatii mai dificile decat a ta.

2. Percepe-te in raport cu tine insuti/insati! Un lucru important este sa ne percem pe noi in raport cu noi insine. Ideea de familie este o semantica abstracta, in care poti sa pui ce vrei tu. Familie poate sa insemne frati, surori, strabunici, bunici, nepoti, verisori. Familie poate sa insemne propria ta familie, sau familie poti fi tu cu persoana cea mai apropiata de sufletul tau.

Trebuie sa incerci sa iti creezi propriul dictionar si propria semnatica a notiunii de familie si sa te porti in consecinta. Daca tu esti singur/a si esti propria ta familie, atunci familia ta merita tot respectul pe care orice familie il are in preajma sarbatorilor de iarna cu intreaga daruire si consideratie. Asta inseamna ca si familia ta merita beculetele de Craciun, bradul de Craciun, are dreptul sa se bucure, are dreptul sa-si traiasca Craciunul ca si orice alta familie.

3. Bucura-te! Un alt sfat este sa-ti dai voie sa te bucuri!
Detaseaza-te de ceea ce este in jur! Priveste ceea ce ai tu, ce este important pentru tine si ce ti-ai mai putea dori, ceva care sa depinda de tine si nu de Mos Craciun.Nu te concentra pe ce au altii ci pe ce ai tu!

4. „Golul” financiar este o sursa de depresie pentru unele persoane. Oricat de greu ar fi trebuie sa nu uiti ca sarbatoarea Craciunului nu este una a belsugului, ci una a bucuriei. Bucuria este o emotie care este in interiorul fiecaruia si, indiferent de luxul care te inconjoara ea se manifesta la fel.

5. Pierderea unei persoane dragi este mai intens resimtita de sarbatori! Este foarte important sa-ti asumi faptul ca tu esti aici si ca persoana pierduta si-ar dori ca tu sa te bucuri si sa sarbatoresti Craciunului ca pe vremuri. Trebuie sa-ti asumi cu maturitate conditia pe care o ai si sa duci mai departe sarbatorile de iarna ca pe un moment de celebrare.

6. Evita stirile negative! Oricare ar fi motivul pentru care te simti depresiv in preajma sarbatorilor de iarna, evita ziarele si programele de televiziune care prezinta stiri negative, axate pe moarte, violenta si distrugere.

7. Citeste! Arunca o privire in biblioteca si vezi ce anume ti-a scapat sau roaga un prieten sa iti recomanda o carte buna, cu un mesaj optimist si chiar vesel. O carte captivanta te va ajuta sa previi depresia si sa  iti mentii timpul ocupat. Daca iti place sa citesti, aseaza pe noptiera mai multe titluri si incearca sa faci un maraton de lectura.

8. Asculta muzica! Muzica alina sufletul, asa ca ar fi bine sa profiti de acest lucru. Fa-ti o lista cu melodiile preferate si asculta-le. Alege doar melodii vesele, care sa te incurajeze si care te faca sa iti doresti sa te distrezi.

9. Nu umple golul din suflet cu mancare! Dacă tot nu te poţi abţine, măcar alege alimentele care amelioreză simptomele depresiei. Pentru gustări, încearcă alunele, migdalele sau seminţele de floarea soarelui. Acestea sunt bogate în grăsimi bune care previn depresia şi ameliorează simptomele dacă ea s-a instalat deja. La masă, alege peştele gras, cum sunt macroul şi somonul, dar şi brânză sau carne de curcan. Acestea conţin triptofan, o substanţă necesară creierului pentru a produce serotonina – hormonul fericirii care lipseşte la cei cu depresie.
Dacă nu te temi pentru silueta ta, dulciurile şi carbohidraţii sunt printre alimentele care îţi îmbunătăţesc starea psihică.

10. Evita alcoolul! Alcoolul poate intensifica starea de depresie.