Ingrijiri medicale gratuite la domiciliu


   Stiati ca in anumite situatii, voi sau cei dragi voua ati/ar putea beneficia de Ingrijiri medicale  gratuite la domiciliu?
Aceste servicii medicale sunt oferite gratuit, prin intermediul  Casei de Asigurări de Sănătate de care apartineti.
In general,  beneficiaza de astfel de ingrijiri persoane care au suferit accidente  vasculare cerebrale ori cardiace, au fost diagnosticate cu cancer sau care au nevoie de tratamente postoperatorii.
  Servicii medicale la domiciliu sunt efectuate de personal medical calificat, dupa ce in prealabil au fost recomandate de către un medic. „Serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu se acordă de către furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu care au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru servicii de îngrijiri medicale la domiciliu. Recomandarea pentru efectuarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu se face de către medicii de specialitate din ambulatoriu, inclusiv medicii de familie și de către medicii de specialitate din spitale la externarea asiguraților, medici aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, în concordanță cu diagnosticul stabilit și în funcție de patologia bolnavului si statusul de performanță ECOG (n.r. - criteriu care stabilește starea bolnavului) al acestuia cu precizarea activităților zilnice pe care asiguratul nu le poate îndeplini”, se arată în lege.  
   Îngrijirile medicale la domiciliu pot fi acordate de mai multe ori, cu condiția ca fiecare episod de îngrijire să nu depășească 90 de zile. „Durata pentru care un asigurat poate beneficia de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu se stabilește de medicul care a făcut recomandarea, cu obligativitatea precizării ritmicității/ periodicității serviciilor, consemnate în formularul «Recomandare pentru îngrijiri medicale la domiciliu», dar nu mai mult de 90 zile de îngrijiri/ în ultimele 11 luni în una sau mai multe etape (episoade de îngrijire)”, se mai arată în lege.
   Pentru a beneficia de acest tip de îngrijiri, este nevoie de următoarele documente: o recomandare de la medic în trei exemplare; biletul de ieșire din spital, copie după cartea de identitate a bolnavului, dar și alte documente și declarații care variază de la caz la caz. Dosarul întocmit se depune la Casa de Asigurari de Sanatate şi, potrivit legii, în două zile lucrătoare de la data depunerii se primește un răspuns.

   Lista cu serviciile medicale care pot fi acordate la domiciliu este urmatoarea: