Painea noastra cea de toate zilele


Painea este alimentul de baza in alimentatia noastra de zi cu zi, de aceea nutritionistii recomanda sa consumam paine neagra, de graham sau de secara.Aceste sortimente au valoare nutritiva superioara sunt bogate in vitamine (B1, B2, B6, E), minerale (Mg, P , K etc ) si in fibre.

Datorita prezentei acestor fibre insolubile, painea facuta din faina integrala accelereaza tranzitul intestinal, prevenind astfel aparitia afectiunilor colonului dar in acelasi timp incetineste procesul de luare in greutate, conferind satietate. De asemenea, datorita antioxidantilor prezenti in ea, are rol in scaderea nivelului radicalilor liberi (cauzatori de numeroase boli) iar datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contine este o  sursa de energie, stimuland in acelasi timp si imunitatea.

Dar oare painea pe care o cumparam din magazine, ne aduce toate beneficiile enumerate mai sus?

Se pare ca acea paine neagra pe care o alegem in speranta ca vom fi mai sanatosi consumand-o, e de fapt facuta din faina alba colorata cu malt.

Experţii din industria de panificaţie afirmă că 70% din pâinea neagră din România este contrafăcută. Explicaţia acestei farse  ţine efectiv de reflexele de consum ale clienţilor şi nu de vreun calcul financiar.

Pâinea neagră autentică are densitatea mai mare, nu e pufoasă, are coaja mai groasă şi mai tare şi se învecheşte mai uşor. Pâinea falsificată, adică din făina albă colorată cu malţ, e pufoasă, are coajă subţire şi rezistă o săptămână pe masa din bucătărie. Dar nu mai are calităţile adevăratei pâini negre. Mai mult, colorantul folosit e un produs sintetic, nefiind un produs biologic pur. Afacerea se rezumă astfel: toţi caută o pâine mai sănătoasă şi se păcălesc, mâncând una artificială.

"În mod normal, nu ar avea voie să se numească pâine neagră dacă nu este făcută integral din făină neagră", spune Aurel Popescu, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie. Românii cumpără de la raft fără să citească eticheta. Dacă ar face-o, ar înţelege că mănâncă pâine albă vopsită. Potrivit lui Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit, doar o treime din pâinea neagră din piaţă este cu adevărat neagră, realizată exclusiv cu făină integrală. Restul este colorată cu tărâţe de grâu sau cu malţ sub formă de extract lichefiat. (sursa:evz.ro)

 "Pâinea din făină neagră nu va avea niciodată volumul unei pâini normale. Estetic arată mai rău. La noi se cere pâine pufoasă. Or aceasta nu o poţi face din făină integrală", mai spune Aurel Marin. (sursa:evz.ro)

Pâinea neagră ar trebui să aibă pe etichetă informaţii stricte: făină de grâu neagră, apă ,sare, drojdie. În schimb de cele mai multe ori, pe etichetele de pâine neagră găsim făină albă şi malţ.

Gheorghe Mencinicopschi explică însă că şi malţul acesta ar trebui de fapt interzis. Consumat în exces favorizează apariţia diabetului, spune specialistul.

"Până acum câţiva ani pâinea neagră se colora cu caramel, care a fost interzis. Ceea ce nu se ştie este că acel caramel a fost înlocuit cu malţ, care în momentul procesării pâinii generează tot caramel", a declarat Mencinicopschi. Potrivit specialiştilor de la Siguranţa Alimentelor, nimeni nu a investigat dacă malţul este la fel de nociv, după ce caramelul a fost interzis în 2002. "Vom cuprinde în strategia noastră de control şi o verificare a conţinutului de caramel din pâinile cu malţ", a spus Floare Chiru, adjunctul şefului de la Siguranţa Alimentelor Timiş. (sursa:evz.ro)

Pâinea comună, pe care o găsim în hypermarket sau la alimentara din colţ, este plină de E-uri:esteri poliglicerici ai acizilor graşi, mono şi digliceride ale acizilor graşi, acid citric, acid ascorbic, acid lactic, acetat de calciu, diacetat de sodium,

lecitina din soia, propilen glycol, glicerina, gumă arabică, carbonat de calciu, propionat de calciu.Nu toate se găsesc în aceeaşi pâine,  unele au rolul de a întârzia învechirea, altele pur şi simplu să îmbunătăţească gustul pâinii.

Hipermarketurile sunt pline de pâine neagră vopsită cu malţ."Extractul de malţ are un gust bogat, care îi oferă pâinii o culoare naturală şi are efect de întârziere a învechirii." afirmaVictor Sencu, distribuitor de malţ pentru pâine(sursa:evz.ro)

  Asadar , fiti atenti la ce cumparati si mai ales … la ce mancati!


      Iuliana Negoita